Urządzenia i Akcesoria
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego3 kawałki mastyksu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
-
110 g cukru
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
-
3 jajka
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
70 g masła miękkiego
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
7 g
Kalorie
1023 kJ /
243 kcal
Tłuszcz
7 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka makowa
1 Std. 20 Min
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Chałka
2 Std. 20 Min
Ciastka bezowe "Sokoły"
2 Std. 30 Min
Argentyńskie ciasteczka alfajores
1 Std. 10 Min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 Std.
Pierogi z grzybami i karpiem
2 Std. 35 Min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 Std. 40 Min
Portugalski placek - Folar
8 Std. 40 Min
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 Std.
Keks migdałowo - gryczany
1 Std.